4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κινητό vs σουβλάκι

Ποιο είναι πιο επικίνδυνο στην οδήγηση;

Περισπασμός ο: απασχόληση της προσοχής ή του ενδιαφέροντος κάποιου με ζητήματα ξένα προς το κύριο αντικείμενό του, καθώς και ό,τι (ατυχές γεγονός, δυσχέρεια κτλ.) δε μας επιτρέπει τη συγκέντρωση όλης της προσοχής ή του ενδιαφέροντος σε ένα αντικείμενο, ένα στόχο, μια προσπάθεια κτλ.
Η ερμηνεία αυτή που δίνει το λεξικό Τριανταφυλλίδη μπορούσε να περιλαμβάνεται αυτούσια στον ΚΟΚ, μιας και η προσοχή του οδηγού δεν αποσπάται μόνο με τη χρήση του κινητού (παράβαση που τιμωρείται αυστηρά), αλλά και με δεκάδες άλλους τρόπους, όπως είναι, για παράδειγμα, το να τρως οδηγώντας, προσπαθώντας μάλιστα να αφαιρέσεις τα κρεμμύδια που παρεισέφρησαν στο «παιδικό» πίτα-γύρο που παρήγγειλες... Μια αμερικανική μελέτη κατέληξε στο «Top 10» των περισπασμών ενός οδηγού, που έχει ως εξής: (1) χρήση κινητού τηλεφώνου, (2) συνομιλία με τους άλλους επιβάτες, (3) επιλογή CD ή αναζήτηση κάποιου αντικειμένου που έχει πέσει, (4) προγραμματισμός σταθμών, (5) ξύρισμα, ή... μακιγιάρισμα, (6) ξετύλιγμα ενός μπέργκερ ή άνοιγμα κάποιου αναψυκτικού, (7) εξωγενείς παράγοντες που αποσπούν την προσοχή, (8) το να... μονολογεί κανείς ή να τραγουδά, (9) κάπνισμα και (10) ονειροπόληση. Να, λοιπόν, που κάποιες από τις συνήθειές μας, παρ’ ότι νόμιμες, δεν παύουν να κλέβουν μέρος της απαραίτητης προσοχής μας προς τα τεκταινόμενα στο δρόμο.
Μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίστε το γεγονός ότι, με τα χρόνια, ολοένα και περισσότερη τεχνολογία προστίθεται στο περιβάλλον του οδηγού, όπως τα συστήματα πλοήγησης ή οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου (π.χ. της ανάρτησης, του κιβωτίου κτλ.). Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει έναν κανόνα που λέει πως «οποιαδήποτε λειτουργία απαιτεί την προσοχή σου για περισσότερο από 15 δλ., όταν βρίσκεσαι εν στάσει, δε θα πρέπει να επιτρέπεται στην οδήγηση». Εντούτοις, όλα αυτά τα γκάτζετ, που μπορεί να κάνουν τη χρήση πιο περίπλοκη, καθιστούν το αυτοκίνητο πιο ελκυστικό στον υποψήφιο αγοραστή. Οι εταιρείες προσπαθούν να απλουστεύσουν τον έλεγχο αυτών των υποσυστημάτων, ωστόσο αναρωτιέται κανείς: Πόσο απλή μπορεί να είναι η λειτουργία μιας διάταξης που ελέγχει το ηχοσύστημα, τον κλιματισμό, το σύστημα πλοήγησης κτλ., όταν το εγχειρίδιό της είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αυτοκινήτου;
Μάλιστα, η τελευταία μόδα θέλει και τις εφαρμογές των έξυπνων τηλεφώνων να μπορούν να λειτουργούν και στο αυτοκίνητο. Και, αν κάποιες από αυτές θα απενεργοποιούνται εν κινήσει, εντούτοις τα after market ηλεκτρονικά συστήματα δεν ακολουθούν τους ίδιους περιορισμούς. Και, βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να επιτρέπεται η δικτύωση μέσα στο αυτοκίνητο.
Η αλήθεια είναι ότι οι οδηγοί περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στο δρόμο, γι’ αυτό και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών προσπαθούν να τους παρέχουν κάθε ευκολία, προκειμένου να γίνει πιο ευχάριστη και παραγωγική η παρουσία τους στην 4τροχη κάψουλα.
Πολλοί θεωρούν ότι, όσο καλοσχεδιασμένο κι αν είναι ένα σύστημα πολλαπλών λειτουργιών, δε θα παύει να κλέβει ένα μέρος της προσοχής του οδηγού. Τη λύση ίσως δώσει ο έλεγχος της λειτουργίας του με φωνητική αναγνώριση, που, αν μη τι άλλο, θα επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί το βλέμμα του στο δρόμο. Και πάλι, όμως, ακόμα κι αν τέτοιες τεχνολογίες ενσωματωθούν σύντομα στα καθημερινά αυτοκίνητα, ποιος θα μας προφυλάξει από τον τύπο στο απέναντι ρεύμα που ονειροπολεί τραγουδώντας και συνάμα δυσκολεύεται να ξετυλίξει το «απ’ όλα» σουβλάκι του;_ Μ. Σ.